ورق دریایی چیست؟ کاربردهای ورق استیل در صنایع دریایی چیست؟ این نوع سوالات معمولاً از آنجا که سازههای دریایی به دلیل تماس دائمی با آب دریا بسیار مستعد خوردگی هستند در ذهن افراد فنی شکل میگیرد. استفاده از ورق استیل در صنایع دریایی میتواند به عنوان راه حلی برای جلوگیری از خوردگی و تخریب سازهها باشد. سازههای دریایی، مانند سکوهای نفتی و وسائل حمل و نقل دریایی مانند کشتیها از جمله مواردی هستند که در معرض رطوبت بالا و خوردگی شدید هستند. در این مطلب از اتحاد استیل قصد داریم تا درباره کاربرد ورق استیل در صنایع دریایی و مشخصات ورق دریایی صحبت کنیم.
چه فلزاتی در ساخت کشتی کاربرد دارد؟
همانطور که گفتیم کشتیها به دلیل تماس بسیار زیاد با آب دریا، بسیار در معرض اکسیداسیون هستند. در ساخت اجزای کشتی اغلب از فلزاتی با مقاومت به خوردگی بالا استفاده میشود. استنلس استیل نیز یکی از فلزاتی است که در ساخت اجزا کشتی مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند استیل تمام کشتی را شامل نمیشود و از آلیاژهای آلومینیم، تیتانیوم و .. نیز در ساخت اجزای مختلف و بدنه کشتی استفاده میشود. استفاده از استیل برای ساخت تمامی اجزای کشتی، وزن و هزینه ساخت آن را به شدت بالا میبرد. اما در برخی از کاربریها نمیتوان جایگزینی برای ورق استیل و دیگر مقاطع فولاد ضد زنگ در صنایع دریایی پیدا کرد.
مطلب کاربرد ورق استیل در کابین آسانسور، را از ما بخوانید.
کاربرد ورق استیل در حمل و نقل دریایی
در حمل و نقل دریایی، استفاده از ورق استیل میتواند سبب طول عمر و دوام تجهیزات و وسایل شود. در سیستم حمل و نقل دریایی، آب دریا را میتوان عاملی برای فرسوده شدن تجهیزات و سازههای دریایی دانست. علاوه بر آب دریا، رطوب هوا همراه یا یون کلر نیز یک عامل بسیار مهم است که باید به آن توجه کرد. استفاده ورق استیل در صنایع دریایی به خصوص در حمل و نقل دریایی، میتواند مانع از کاهش طول عمر تجهیزات شود. استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی میتواند ترکیبی بسیار خوب برای کاربرد استنلس استیل در سازههای دریایی باشد.
کاربرد ورق استیل در صنایع کشتیرانی
ورق استیل در صنایع دریایی و کشتی سازی کاربردهای بسیار گستردهای دارد. علاوه بر ورق استیل، مقاطع و قطعات دیگر نیز از استیل ساخته میشوند که همانطور که اشاره کردیم، علت آن مقاومت بسیار خوب در برابر خوردگی در برابر رطوبت و آب دریاست. در صنایع کشتیرانی، در ساخت اجزا موتور، ساخت وسایل و تزئینات، ساخت نردههای عرشه و … از مقاطع مختلف استیل استفاده میشود. از آنجا که استنلس استیل استحکام بالایی دارد، میتواند به یک گزینه مطمئن در ساخت اتصالات و پیچ و مهرهها در صنعت کشتیرانی تبدیل شود. همچنین در ساخت براکتها برای بستن طنابهای لنگر، زنجیر و نردهها در کشتیها میتوان رد پایی از استیل را مشاهده کرد.
کاربرد ورق استیل در ساخت سازه های دریایی
علاوه بر کاربرد ورق استیل در صنایع دریایی، به دلیل ویژگیهای بسیار مطلوب استنلس استیل، در ساخت بسیاری از قطعات ریز و درشت از استیل استفاده میشود. در ادامه به معرفی برخی از کاربردهای ورق استیل در صنایع دریایی میپردازیم:
کاربردهای ساحلی: برای ساخت اقلامی مانند نما، نردهها، حفاظها، نردبان، راه پلهها و … در مناطق ساحلی از استنلس استیل استفاده میشود. در این مناطق اغلب از گرید بسیار مقاوم استیل 316 استفاده میشود چرا که این گرید مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی حفرهای ناشی از یون کلرید دارد.
سازههای زیر آب: این مورد از جمله کاربردهای بسیار مهم انواع مقاطع استیل من جمله ورق استیل در صنایع دریایی است. بالابرهای سکوهای نفتی، خطوط لولههای انتقال نفت و سیالات، مبدلهای حرارتی برای کشتیها و نیروگاههای ساحلی، تجهیزات متصل به بدنه قایقها و … از جمله موارد کاربرد ورق استیل در صنایع دریایی است. در این موارد نیز آلیاژهای بسیار مقاوم به خوردگی پیشنهاد میشود.
گریدهای مورد استفاده در ساخت سازه های دریایی
برای انتخاب گرید مناسب ورق استیل در صنایع دریایی، باید به موارد مختلفی توجه داشت. همانطور که گفتیم در صنایع دریایی، تماس دائمی و یا طولانی مدت تجهیزات با آب دریا که حاوی املاح کلریدی است، میتواند قطعات و سازهها را دچار خوردگی و زنگ زدگی نماید. در مناطق ساحلی نیز، میزان رطوبت بسیار بالاست و با وجود یون کلر در فضا، نمیتوان از تمامی گریدهای استیل استفاده کرد. بهترین گرید استیل برای این کاربریها، استیل 316 و 317 است. در ترکیب شیمیایی این گریدها حدود 16 تا 18% کروم، 10 تا 14% نیکل و 2 تا 3% مولیبدن وجود دارد. حضور کروم در ساختار استیل 316 میتواند سبب تشکیل یک لایه اکسید کروم غیرفعال و مقاوم در برابر خوردگی شود و مانع از بروز خوردگی در این آلیاژ شود. همچنین وجود مقادیری از مولیبدن میتواند سبب بهبود مقاومت در برابر ترک خوردگی تنشی و خوردگی حفرهای میشود که این مورد میتواند کاربردهای استیل 316 را در شرایطی که قطعات تحت تنش و در مجاورت کلر هستند، بیشتر کند.
هزینه های ساخت و نگهداری سازه های دریایی
یک مورد بسیار مهم که باید به آن توجه کرد این است که میزان خوردگی استیل در محیطهای دریایی صفر نیست. به هرحال با استفاده از مقاومترین گریدهای استیل نیز، در زمان طولانی شاهد رخداد اکسیداسیون در قطعات هستیم. به همین دلیل در مناطق ساحلی و سازههای دریایی، تعمیر و نگهداری همواره یکی از نکات اصلی و اساسی است. اما هزینه آن چقدر است؟ این سوال بسیار کلی است و پاسخ دادن به آن به صورت دقیق ممکن نیست. این هزینه به ابعاد سازه، عمر سازه و کاربرد آن بستگی دارد.